Monterey Car Week 2013

Posted by on Huh 13, 2014 in Yleinen | No Comments

IMG_7601Pebble Beach Concours d’Eleganceen huipentuva Montereyn klassikkoautotapahtuma on hienoimpia lajissaan maailmassa. Se on paisunut viikonlopun mittaisesta kokonaiseen viikkoon. Toteutimme pitkäaikaisen haaveen vierailla tapahtumassa kolmen suomalaisen autoharrastajan voimalla.

 

Päätimme samalla ruksata yhden kuuluisimmista road tripeistä pois ”bucket listiltämme”, eli Highway One Los Angelesista San Franciscoon. Hertziltä löytyi avo-Mustang joka osoittautui käytännölliseksi avoautoksi kolmelle kevyesti pakkaavalle ja kohtuullisesti shoppailevalle miehelle.

 

Vietettyämme pari päivää Los Angelesin ympäristössä suuntasimme pohjoiseen keskiviikkoaamuna 14.8. Vanha rantaa pitkin mutkitteleva ykköstie on Montereyhin asti noin 550 km, ja paikoitellen matka hidastuu tuntuvasti ohituspaikkojen puuttuessa. Maisemat ovat huimaavat lähes koko matkan, mutta paranevat koko ajan mitä pohjoisemmaksi tullaan.

 

Vähän yli puolenvälin paikkeilla sijaitsee lehtikeisari William Randolph Hearstin ”Hearst Castle”. Kyseessä on aikamoinen turistirysä ja varsinainen vierailu olisi ottanut useamman tunnin – se jäi tällä kertaa väliin. Lonely Planetin matkaoppaassa kerrotaan tilan mittavilla mailla sijaitsevasta villistä seepralaumasta jonka Hearst oli aikanaan sinne sijoittanut. Seeprojen näkeminen olisi kirjan mukaan erittäin epätodennäköistä. Olimme siis erittäin onnekkaita kun maisemien kuvauspysähdyksellä huomasimme lauman juuri meidän kohdallamme tien toisella puolella!

 

Saavuimme Montereyhin kohtuulliseen aikaan illalla, mutta matkasta väsyneinä. Portola-hotellin ulkopuolella ja aulassa oli ensimmäiset silmänruoat RM Auctionsin huutokaupattavien autojen muodossa – mm. ”Suomi D-type”, Maserati Birdcage ja useita 50- ja 60-luvun Ferrareja. Majoittauduin hotelliin, mutta ystäväni lähtivät vielä Monterey Jet Centren iltatapahtumaan, jossa esittäytyy valikoitu joukko upeimpia autoja yhdessä uusien ja historiallisten lentokoneiden kanssa.

 

Tämän vuoden pääteemoina koko viikon ajan olivat mm. Aston Martin 100 vuotta, Porsche 911 50 vuotta, Lamborghini 50 vuotta ja Corvette 60 vuotta. Kaikki kyseiset merkit ja mallit olivat runsain määrin ja tehtaiden tukemina hienosti edustettuina.

 

Pebble Beach Tour d’Elegance ajoittuu torstaiaamuun ja päättyy Carmelin kaupunkiin johon kerääntyy paljon yleisöä ihailemaan autojen saapumista. Ajeluun osallistuvat autot ovat samoja jotka osallistuvat sunnuntain Concours-kilpailuun, ja jos arvostelussa tulee tasapisteet niin ajelussa mukana ollut auto voittaa trailerilla paikalle saapuneen.

 

Perjantaina osallistuimme Concorso Italianoon ja Legends of the Autobahn tapahtumiin, joissa riittää näkemistä italialaisten ja saksalaisten autojen ystäville.

 

Laguna Secan legendaarisella radalla ajettiin neljä päivää aamusta iltaan Rolex Monterey Motorsports Reunionia eri luokissa 550 auton voimalla. Pelkästään varikkoalueella voisi viettää viikon, mutta jouduimme rajoittamaan oman vierailumme lauantaihin.

 

Suuria huutokauppoja oli viisi; Gooding, Bonhams, Russo&Steele, Mecum ja RM. Näistä oli parhaimmillaan kolme käynnissä yhtä aikaa, ja kymmenien kilometrien päässä toisistaan. Esim. Mecumilla nuijittiin kahden päivän aikana n. 600 autoa ja pientavaraa, meklarin puhe oli kuin Kuopion torikauppiaalla mutta kymmenkertaisella nopeudella. RM:n, Goodingin ja Bonhamsin vauhti on huomattavasti verkkaisempaa – kohteiden keskihintakin toki paljon suurempi. RM:llä myytiin kohde joka ylitti uutiskynnyksen Suomessakin; 1967 Ferrari 275 GTB/4 NART Spider, 27,5 milj. USD, kallein koskaan huutokaupassa myyty katuauto. Tätä oli kiehtovaa olla seuraamassa paikan päällä.

 

IMG_7862Pebble Beach Concours d’Eleganceen kannattaa saapua aikaisin sunnuntaiaamusta, ja mielellään jättää vuokra-auto hotellille käytännön syistä. Aamu-usvassa paikalle asettautuvat 200 maailman parhaimmistoon kuuluvaa autoa ovat näky sinänsä. Autotehtaat, pankkiiriliikkeet ym. sidosryhmät kestitsevät asiakkaitaan. Huomasimme ensimmäisenä olevamme ”vahingossa” Wells Fargo Bankin VIP-alueella nauttimassa kuplivaa. RM Auctionsin hospitality suitesta avautui hieno näkymä nurmikolle hieman korkeammasta perspektiivistä. Erään Rolls-Roycen tarvitessa työntöapua oli ensimmäisenä paikalla Jay Leno, ja hyvin pian Jayn aplodien rohkaisemana kymmenen muutakin lähimmäisrakasta auttajaa. Best of Show oli 1934 Packard 1108 Twelve Dietrich Convertible Victoria, tuomaristossa mm. Sir Jackie Stewart.

 

IMG_7906

 

Paras neuvo Montereyhin matkaajalle jonka voin antaa: -älä kuvittelekaan näkeväsi kuin murto-osan siitä mitä paikalla on. Tapahtumia on kerta kaikkiaan käynnissä yhtä aikaa niin monia, ja niin kaukana toisistaan. Lopulta kun on juostu ja ajettu hiki otsassa epätoivoisesti kaiken sovittamiseksi yhteen ja matkalla kotiin väsyneenä mutta onnellisena, tulee mieleen miten upeissa maisemissa on liikuttu, ja San Franciscokin ympäristöineen on jäänyt kokonaan näkemättä. Eli ensi kerralla viikko lisää sitä varten!

 

linkki valokuva-albumiin

Leave a Reply

css.php